Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

η σιωπή δεν είναι αποδοχή (2)

Είναι άχαρο αυτό το ανόητο θέμα της φόρμουλα 1, όμως συνέχεια και συνέχεια αναπαράγεται από διάφορα μπλογκ με προφανή στόχο να το κρατούν ανοικτό.
Αυτή η ανάρτηση είναι μεν του Ιουνίου, αλλά αναπαράγεται κάθε 15 μέρες περίπου και από διαφορετικό μπλογκ.
Και πιο είναι το σοβαρό της σημείο;
Οι συνεχείς άγνωστες πρωτοβουλίες όσων εμπλέκονται στην προσπάθεια, του δημάρχου περιλαμβανομένου, που καταλήγουν να …καταγγέλλουν μέχρι και τον Ανωμερίτη του ΟΛΠ ως …ανακόλουθο.
Ενώ στην παράγραφο που γράφει:
… «Ο κ. Γ. Ανωμερίτης επανέλαβε προς τον Δήμαρχο την υπόσχεσή του για παραχώρηση στον Δήμο της έκτασης που ανήκει στον Ο.Λ.Π. και αφορά το παραλιακό μέτωπο στην περιοχή των Λιπασμάτων, συνολικού εμβαδού 93.750τμ και την υποστήριξη του στην πρόταση για διοργάνωση Αγώνων F1 στο Λιμάνι…
Κάνει σαφές, ότι η μεν επιτροπή ανάπλασης αγωνίζεται και χαιρετίζει τις προσπάθειες του δήμου να ανακτήσει την ακτογραμμή, ο δε δήμαρχος έχει στο μυαλό του το πρώτο επιτυχές βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου της φόρμουλα.
Δεν ξέρω αν αξίζει, όσοι μετέχουν στην επιτροπή ανάπλασης να δίνουν μελλοντικό άλλοθι σε αυτό τον σχεδιασμό.


εδώ η ανάρτηση:
http://www.econews.gr/2012/06/07/formula-1-drapetsona/

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Ανάπλαση ή φόρμουλα ;

Υπάρχει μια επιτροπή ανάπλασης στο δήμο, και είναι σίγουρα η μοναδική επιτροπή στο δήμο, που συσκέφτεται και προσπαθεί να διαμορφώσει μια πρόταση για τον χώρο της ανάπλασης της πρώην βιομηχανικής περιοχής Δραπετσώνας –και Κερατσινίου τώρα πια.  
Μια καλή ενημέρωση για το έργο της γίνεται και από το ιστολόγιο του Γιώργου Τσιρίδη.
Ταυτόχρονα όμως, βλέπουμε μια επιμονή του δήμαρχου σε κινήσεις που αφορούν στην μετατροπή της περιοχής της ανάπλασης σε πίστα για την φόρμουλα 1
Πέρασαν χρόνια για να ξεφύγουμε από την ανόητη εμμονή, να γίνει ολόκληρη η περιοχή των 660 στρεμμάτων …δάσος και να ξεκινήσουμε την συζήτηση σε ορθολογική βάση.
Η εμμονή του δημάρχου να μετατραπεί η περιοχή σε χώρο που θα εξυπηρετεί ανάγκες της φόρμουλα 1, φέρνει τον κίνδυνο να πάει πίσω πάλι η υπόθεση για αρκετά χρόνια.
Το επιχείρημα ότι η φόρμουλα θα φέρει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην περιοχή, είναι αντίστοιχο με αυτά που ακούγαμε όταν μας έφεραν τους ολυμπιακούς αγώνες, όπου μόνοι κερδισμένοι αναδείχτηκαν οι εργολάβοι, και χαμένοι εκτός των τοπικών κοινωνιών και το σύνολο της χώρας.
Η ανάπτυξη είναι αναγκαία, όπως αναγκαίο είναι η πρόοδος της να συνοδεύεται και να συνδυάζεται με τον σεβασμό στο κοινωνικό περιβάλλον που απευθύνεται.
Αν το μοναδικό ζητούμενο είναι «οι θέσεις εργασίας» θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την διάθεση του χώρου για την επαναλειτουργία βιομηχανικών μονάδων πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας και ας πάει στο διάολο το περιβάλλον.
Μπορεί ο ορθολογισμός να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατον να συνδυαστεί ανάπλαση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και φόρμουλα, αλλά εδώ είμαστε Μπαλκάνια.
Ο ορθολογισμός υπάρχει μόνο σε κάποια εγχειρίδια κι αυτά τόσο εξειδικευμένα που δύσκολα τα βρίσκεις στο εμπόριο, πόσο μάλλον στην εκπαίδευση και στα μυαλά των υπευθύνων.
Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος, έστω και μικρός αυτή τη στιγμή, οι πρόοδοι που σημειώνει η επιτροπή ανάπλασης για την εισαγωγή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να πάρει τον δρόμο της η ιστορία, από ένα σημείο και μετά να χρησιμοποιηθούν μόνο και μόνο για την επιβολή της, στενών συμφερόντων, δημιουργίας της πίστας
Ας το παρακολουθούμε με μεγαλύτερη ετοιμότητα το θέμα.
Παραπομπές:


Γιώργος Τσιρίδης


http://keratsini-vastate-re.blogspot.gr/2012/07/f1.html